Fogyasztóvédelmi Fórum
szeptember 11, 2010, 03:53:59 // *
Üdvözlünk, Vendég. Kérlek jelentkezz be vagy regisztrálj.
Nem érkezett meg az aktiváló e-mail?

Jelentkezz be a felhasználóneveddel, jelszavaddal és add meg a munkamenet hosszát
Hírek: FIGYELEM! Új AFM hírek, ítéletek, határozatok, stb. ezután itt:
http://www.panaszfal.hu/index.php/topic,5061.0.html

Főoldal   Súgó Keresés Bejelentkezés Regisztráció  
Oldalak: [1] 2 3 4 5 6 ... 11   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Garanciális javitás 15 napon túl  (Megtekintve 7898 alkalommal)
mave

Nem elérhető Nem elérhető

Profil megtekintése
« Dátum: február 03, 2009, 19:11:49 »

Sziasztok!
Nemrég leadtam egy készüléket garanciális javitásra, az adott márka  hivatalos márkaszervizénél. Adtak átvételi elismervényt amin az elkészülés várható időpontját is feltüntették ami az átvételtől számitott 15 nap. De a szervizes azt mondta 2-3 nap és meglesz. Telefonáltam egy hét után, de csak azt a választ kaptam, hogy javitás alatt van.
Az ide vágó törvényben az áll, hogy a kijavitást v. kicserélést 15 napon belül el kell végezni!
A kérdésem mi van akkor ha 15 nap után sem történik semmi? Továbbra is javitás alatt van a készülék, és érdemi információt, sem kapok, hogy mikor lesz kész! Mit tudok ilyenkor tenni?
Naplózva
SMáté
Vendég
« Válasz #1 Dátum: február 03, 2009, 19:15:08 »

Amennyiben túllépik a megadott határidőt, akkor szólsz nekik, hogy a határidő túllépése miatt cserét kérsz. Mivel ők erre nem lesznek hajlandóak, megmondod nekik, hogy nem is tőlük kéred, hiszen erre a jogosult a terméket árusító vállalkozás.

Bemész a blokkal, az átvételivel és a 49-es jegyzőkönyvvel (remélem vettek fel ilyet), s kéred a cserét, hivatkozva a PTK 306§-ára.
Naplózva
gmkiev
TF2 Tagok
Tudatos Fogyasztó
**

Profil megtekintése
« Válasz #2 Dátum: február 03, 2009, 19:33:51 »

És kérnek a szerviztől egy véleményt, a kötelezettől meg engedélyt, fizetnek, és máris vége a történetnek!
De a 15 nap, nem kötelező. A törekedés a kötelező.
Naplózva

Tévedtem, nem minden fogyasztó csúsztat az első 20 percben.
SMáté
Vendég
« Válasz #3 Dátum: február 03, 2009, 19:35:02 »

Nem. Amennyiben megad egy határidőt, s azt nem tudja tartani, akkor a fogyasztó jogosan választhat másik szavatossági jogot, így amennyiben először kijavítást kért, akkor áttérhet kicserélésre.
Naplózva
mave

Profil megtekintése
« Válasz #4 Dátum: február 03, 2009, 19:36:02 »

Szia

Köszi a gyors választ! Még nem voltam bent a szervizben mert ma járt le a 15. nap. Milyen az a 49-es jegyzőkönyv csak, hogy tudjam.
Mi van akkor ha a forgalmazó nem hajlandó kicserélni a készüléket? (a forgalmazó és a márkaszerviz is egy cég)
Naplózva
SMáté
Vendég
« Válasz #5 Dátum: február 03, 2009, 19:41:09 »

A kicserélési igényedről vetess fel új jegyzőkönyvet: http://www.panaszfal.hu/index.php/topic,26.0.html

Itt igényelj kicserélést arra hivatkozva, amit a PTK 306§-ban találsz:

Idézet
306. §

(1) Hibás teljesítés esetén a jogosult

a) elsősorban — választása szerint — kijavítást vagy kicserélést követelhet, kivéve, ha a választott szavatossági igény teljesítése lehetetlen, vagy ha az a kötelezettnek a másik szavatossági igény teljesítésével összehasonlítva aránytalan többletköltséget eredményezne, figyelembe véve a szolgáltatott dolog hibátlan állapotban képviselt értékét, a szerződésszegés súlyát, és a szavatossági jog teljesítésével a jogosultnak okozott kényelmetlenséget;

b) ha sem kijavításra, sem kicserélésre nincs joga, vagy ha a kötelezett a kijavítást, illetve a kicserélést nem vállalta, vagy e kötelezettségének a (2) bekezdésben írt feltételekkel nem tud eleget tenni — választása szerint — megfelelő árleszállítást igényelhet vagy elállhat a szerződéstől. Jelentéktelen hiba miatt elállásnak nincs helye.

Ebből az egész, de szó szerint a (b) pont lényeges. NYomtasd ki, vidd magaddal.
Naplózva
gmkiev
TF2 Tagok
Tudatos Fogyasztó
**

Profil megtekintése
« Válasz #6 Dátum: február 03, 2009, 19:44:28 »

"várható"  időpont!
Nem határidő!

"Még nem voltam bent a szervizben mert ma járt le a 15. nap."
És még van is hátra egy nap. megint előre ment valaki a...........
Naplózva

SMáté
Vendég
« Válasz #7 Dátum: február 03, 2009, 19:50:16 »

Az egy jó kérdés, hogy mennyivel a határidő lejárta után térhet át a fogyasztó másik szavatossági igényre - magam inkább azt szoktam javasolni, hogy várjon 1-2 hetet (fogyasztási cikk fontosságától, nélkülözhetetlenségétől függően) - de a jogszabály alapján (idevéve a vonatkozó bírói gyakorlatot is - inkább úgy vélem, hogy amennyiben leír egy határidőt, azt vállalni is kell, azon túlfutva a fogyasztó kérhet cserét, vagy elállhat a szerződéstől.
Naplózva
gmkiev
TF2 Tagok
Tudatos Fogyasztó
**

Profil megtekintése
« Válasz #8 Dátum: február 03, 2009, 19:52:07 »

Én úgy gondolom, hogy aki ezért eláll, az nem is akart! Vigyorog Vigyorog Vigyorog
Naplózva

SMáté
Vendég
« Válasz #9 Dátum: február 04, 2009, 00:13:25 »

CSeréljék ki, s akkor nem áll el. TRysii is javításra adta be a gépét, s csak 52 nap után döntött úgy, hogy lópikula a cég fenekébe...

Gondolom az ember nem azért vesz nagy pénzekért használati tárgyakat, hogy ne használja.
Naplózva
Trysii
Tudatos Fogyasztó
*

Hobbifanatikus fogyasztó- szemfelnyitogató

Profil megtekintése
« Válasz #10 Dátum: február 04, 2009, 00:17:15 »

Naja, nálam jócskán túllendültek a 15 napon. És elég jelentős volt a kényelmetlenség is.
Naplózva

Csak teszem a dolgom
tudatlan

Profil megtekintése
« Válasz #11 Dátum: február 19, 2009, 16:41:55 »

Ebben a témában kérek én is segítséget!
Interneten (ebolt) vettem egy krumplisütőt (nem volt olcsó!). Február 6-án vittem be a szakszervízbe. A várható elkészülés: február 13. (ez rajta van az átvételi elismervényen). Ma hívtam a szervizet, (természetesen ők nem zavartak engem holmi tájékoztatással, hogy nem tudják tartani az általuk vállalt határidőt). Motor hiba - mondta a szervizes, az alkatrészt külföldről érkezik. Arra a kérdésre, hogy mikorra várható a javítás, halk vállvonogatás, várjak türelemmel.
Meddig tarthat a türelmem? Az internetes forgalmazónál hogy lehet cserét kérni (ha esetleg inkább krumplit szeretnék sütni és nem várakozni)?
Naplózva
gmkiev
TF2 Tagok
Tudatos Fogyasztó
**

Profil megtekintése
« Válasz #12 Dátum: február 19, 2009, 18:18:46 »

Vitted volna a boltba, és intéznék ők.
Naplózva

Trysii
Tudatos Fogyasztó
*

Hobbifanatikus fogyasztó- szemfelnyitogató

Profil megtekintése
« Válasz #13 Dátum: február 19, 2009, 19:08:53 »

Ebben a témában kérek én is segítséget!
Interneten (ebolt) vettem egy krumplisütőt (nem volt olcsó!). Február 6-án vittem be a szakszervízbe. A várható elkészülés: február 13. (ez rajta van az átvételi elismervényen). Ma hívtam a szervizet, (természetesen ők nem zavartak engem holmi tájékoztatással, hogy nem tudják tartani az általuk vállalt határidőt). Motor hiba - mondta a szervizes, az alkatrészt külföldről érkezik. Arra a kérdésre, hogy mikorra várható a javítás, halk vállvonogatás, várjak türelemmel.
Meddig tarthat a türelmem? Az internetes forgalmazónál hogy lehet cserét kérni (ha esetleg inkább krumplit szeretnék sütni és nem várakozni)?

Amennyiben nem kaptál tájékoztatást az elállási lehetőségekről, mely szerint 8 munkanapon belül elállhatsz a szerződéstől, vagyis visszakérheted a pénzt. Erről rendelkezik a Távollévők között kötött szerződésekről szóló jogszabály. Ahogy arról is, hogy ha nem kaptál írásos tájékoztatót az elállás módjairól, akkor a 8 munkanap 3 hónapra növekedhet. Ha időközben ezt a mulasztásukat pótolják, akkor attól a naptól kezdődik a 8 munkanapos elállási lehetőség.
Szerencséd, hogy interneten vásároltad.
Elállás esetén a vételárat teljes egészében kell visszafizetniük, haladéktalanul, de legfeljebb 30 napon belül. A visszaszállítás viszont a Te költséged, ahogy az is, amennyiért kihozták, amikor vásároltad.
Naplózva

Csak teszem a dolgom
tudatlan

Profil megtekintése
« Válasz #14 Dátum: február 21, 2009, 09:55:44 »

Nem pontosan fogalmaztam. A vásárlás október elején történt. A szerivzeléssel kapcsolatos jogaimról szerettem volna érdeklődni. Meddig van joga a szervíznek javítani a készüléket, ahhoz a határidőhöz képest, amit a vállalási szerződésben adott magának? És ha túl hosszú az alkatrész beszerzésének az ideje, mit tehetek? Kihez fordulhatok jogorvoslatért és annak mi a módja?
Talán most már érthető  Nevet
Előre is köszönöm az infókat
Naplózva
Oldalak: [1] 2 3 4 5 6 ... 11   Fel
  Nyomtatás  

Ugrás: