« Válasz #15 Dátum: július 05, 2010, 21:56:25 » |
Moderátor

Hozzászólások: 1.729
« Válasz #16 Dátum: július 06, 2010, 01:40:55 » |
Naplózva
A szolgáltató van a fogyasztóért, még akkor is, ha ez tartalmaz néha kiszolgáltatottságot. A kiszolgáltatottság csak pozitív erkölcsi feltételek megteremtésével csökkenthető.

« Válasz #17 Dátum: július 06, 2010, 08:43:26 » |
Es a valasz? Mert azt valahogy nem lelem
« Válasz #18 Dátum: július 06, 2010, 08:43:39 » |
Milyen igazolasrol beszeltek? "...ha a fogyasztó bemutatja az ellenérték megfizetését igazoló bizonylatot." Ez meg szerintem nem csak az eredeti szamla lehet.
erről. és én macskaköröm közé raktam, ami sugallja a nem szószerinti értelmezést....
Naplózva
"Hiszek benne, hogy az emberek alapvetően jóindulatúak, de azt is tudom, milyen könnyű befolyásolni őket az előítéletek, a gondolkodás módszeres torzítása, az ésszerűsítési kényszer, a "mi jobban tudjuk" -féle elméletek által." - "Mindenki tudja, hogy mit kell tenni. Kivéve engem."
« Válasz #19 Dátum: július 06, 2010, 08:45:57 » |
Ha atutalassal fizettem, a szamlakivonat (esetleg maga az atutalasi megbizas) nem tekintheto megfizetest igazolo bizonylatnak? Hat az utanvetes kuldes eseten a postas altal hatrahagyott cetli, melyen rajta szerepel az utanvet osszege? Es ezekkel miert nem bizonyithato a szerzodes letrejotte? (amugy ha nyugtat vagy szamlat kovetel meg a jogalkoto -vagy ez volt a jogalkotoi szandek, vagy minek mondjak ezt flancosan-, akkor a f**ert nem azt irjak? Meg rovidebb is mint a megfizetest igazolo bizonylat, hat meg mennyivel egyertelmubb  ) azért nem, mert ezeken nincs rajta az, amit ugyanúgy előír jogszabály, miszerint be kell tudni azonosítani rajta a terméket amit vettél...
« Válasz #20 Dátum: július 06, 2010, 09:03:33 » |
« Válasz #21 Dátum: július 06, 2010, 09:05:35 » |
ezt még egyszer leírom mert sztem nem jelent meg: ???ha mégis akkor bocs sziasztok köszönöm a sok jó hozzászólást és észrevételt.... valóban lehet hogy hülyeség ilyen nagy hacacárét rendezni egy ilyen vacak karláncért, hidd el nem is azért csinálom mert hú de sok időm van evvel foglalkozni, hanem mert bosszant az eladó pitiáner hozzáállása, elsődleges célom persze mindenképp az lett volna hogy kicserélje a láncot hiszen azt gondolom hogy igazolásként el kellene fogadnia a kettőnk között létrejött szerződést ami emailen történt ( én megrendeltem ő visszaigazolta ) majd lezártuk az ellenérték kifizetésével amiről nála meg van a cetli ( vagy kidobta?  ?? ) sajnos Mo-n nem csak 3.000 ftnál de 300.000 ft nál is ugyanez a hozzáállás...... már régen lezárhattuk volna a témát ( az eladóval ) és mindenki elégedett lenne, neki még 3.000 ft-jába sem kerültem volna és még további ajánlásokat tettem volna ...... az pedig hogy gyanútlan vásárló vagyok...háát pedig igyekszem tudatos fogyasztóként élni, és ha nem azt kapom a pénzemért amit elvárok akkor annak igenis hangot adok, mert legalább a szólás szabadsága még adott a fogyasztónak....de 3.000 ft-ról még továbbra sem gondolom hogy meg kellene 6 hónapig tartanom a számlát.... a gyermek borostyán karláncot pedig azért gyártják, hogy azt a gyermek folyamatosan használja hiszen így fejti ki gyógyító hatását nem mintha mindenféle hókusz-pókuszban hinnék, de nagyon sokan pozitív véleménnyel vannak a borostyánról.... azért köszi ...... még egy utolsó emailt fogok írni az eladónak, ha ki sem cseréli, de lagalább kiálltam magamért és sajnálom szegényt hogy így él, ilyen szánalmasan........ ui: minden hónapban 3 vásárlójukat kisorsolják aki visszakapja a lánc árát ( én nem fértem volna bele?  , illetve ahhoz hogy sorsoljon köteles-e közjegyzőt fogadni? ? ez már részemről is valóban a tű keresése a szénakazalban........  az alábbi olvasható az oldalukon: "Kedves Látogatónk! 2010-től új hagyományt szeretnénk a Borostyánlánc.hu oldalain meghonosítani: havonta 3 szerencsés vásárlónknak utaljuk vissza a nálunk vásárolt babalánc vételárát. (Személyenként csak 1db babalánc árát, de nem a postadíjat). Kicsi cég vagyunk, így közjegyzőt nem tudunk prezentálni, de ígérjük, hogy becsukott szemmel húzunk, és a nyertesekkel semmilyen ismerősi-baráti viszonyban nem állunk  " viki
« Válasz #22 Dátum: július 06, 2010, 09:08:25 » |
még két észrevételem van saját esetemmel kapcsolatban: 1. ha most kéri az eladó az egyik lánc elszakadása után az eredeti számlámat ami tegyük fel meg van, én elküldöm neki....ok, és ha o4 hónap után elszakad a másik is akkor mi a francot küldjek   ? 2. kértem tőle a számlámmal mindenben megegyező hiteles másolatot, ezt ő elutasította, hiszen érti ő hogy én így szeretnék számlához jutni....ehhez vajon van joga?   vissza kell adniuk a javítás után a motyóval együtt.
kovacs1
Moderátor

Hozzászólások: 1.729
« Válasz #23 Dátum: július 06, 2010, 09:12:37 » |
Es a valasz? Mert azt valahogy nem lelem  Zoli felesége a szakember a témában, ígérte megnézi a kérdést.
« Válasz #24 Dátum: július 06, 2010, 09:20:39 » |
köszi, jogos....látszik ritkán játszom ilyen játékot  ezt hellboy-nak írtam:)
« Utoljára szerkesztve: július 06, 2010, 09:22:46 írta hellboy »
« Válasz #25 Dátum: július 06, 2010, 10:19:44 » |
Egy vásárlásnak 4 mozzanata van: 1. ajánlattétel a vásárlásra (eladásra) 2. az ajánlat elfogadása (ezzel létrejön a szerződés a felek között, lehet szóban, írásban, ráutaló magatartással) 3. a teljesítés (az áru átadása, a szolgáltatás megtétele) 4. az ellenérték megfizetése Igazából valamennyi mozzanatot igazolni kell, de a szokásos bolti vásárlások esetén valamennyiről egyetlen bizonylat kerül kiállításra: vagy egy nyugta, vagy egy számla. Ha nem készpénzzel történik a számla kiegyenlítése (az áru átvételével egyidőben), akkor az ellenérték megfizetésének bizonylata a bankszámla kivonata, melyet a bank minden hónapban megküld a számla tulajdonosának. Ez csak a pénzmozgást igazolja, a vásárlást nem. A nyugta és a számla adóügyi bizonylat, egyetlen eredeti példány van belőle, (ezt kapja meg a vevő) és kiállításával egy időben másolatot is iállítanak róla, amely az eladó példánya lesz. Az így elkészített másolatok számát valamennyi példányon fel kell tüntetni. Mind a nyugta mind a számla úgynevezett szugorú számadású nyomtatvány. Ebből már egyenesen következik, hogy számláról másolatot kiállítani nem lehet. Ha ezt mégis megtenné, súlyos bírságokra számíhatna egy adóellenőrzés során. (Ez lenne a számlagyár esete, azaz olyan számla kiállítása, mely mügött nincs teljesítés.) A fogyasztóvédelmi előírásokról az előzőekben hozzászólók már részletes tájékoztatást adtak. Mellékesen megjegyzem, hogy a bankszámlakivonatokat is célszerű megőrizni.
« Utoljára szerkesztve: július 06, 2010, 10:25:46 írta Adok »
Naplózva
"A legnehezebb dolog a világon: megérteni a személyi jövedelemadó lényegét." Albert Einstein.
« Válasz #26 Dátum: július 06, 2010, 10:33:38 » |
Szerintem a cég maximálisan igyekezett kompenzációs lehetőséget találni a probléma megoldására, amikor 15%-os vásárlási kedvezmény ajánlott fel a vásárló részére, amely kedvezmény akár meg is haladhatja az elszakadt karkötő értékét. A sorsoláshoz kötelező a közjegyző igénybevétele. A történet tanulsága: a számlát meg kell őrizni akkor is, ha kidagad a fiókból.

« Válasz #27 Dátum: július 06, 2010, 10:38:26 » |
 Szamlamasolat: - sajat kettes peldanyomrol fenymasolat, eredetivel egyezo hiteles masolat, pecset, alair, aztan megkapja a vevo - ha a szamlazo sw kepes ra, akkor ujranyomtatja a szamlat, termeszetesen lo betukkel feltuntetve rajta, hogy nem eredeti peldany, hanem (technikai) masolat. Ha ezt elkoveti az ember, akkor az apeh jol seggberugja? Ne mar... Az persze teljesen mas eset, ha ket egymassal teljesen egyezo elso peldanyt bir az ember kesziteni (masolat feltuntese nelkul), azert jogos, hogy odacsapnak, gyanitom, ok is erre gondoltak.
« Válasz #28 Dátum: július 06, 2010, 10:39:02 » |
köszönöm...
'Ebből már egyenesen következik, hogy számláról másolatot kiállítani nem lehet. Ha ezt mégis megtenné, súlyos bírságokra számíhatna egy adóellenőrzés során. (Ez lenne a számlagyár esete, azaz olyan számla kiállítása, mely mügött nincs teljesítés.)'
én nem egy másik számlát kértem, más dátummal, hamis adatokkal stb, hanem az ő náluk lévő eredeti másodpéldányának ( vagy egy harmadpéldányt ), másolatát, melyen ő az aláírásával igazolja hogy az eredetivel mindenben megegyezik, és aláírja és lepecsételi....
ez ha jól tudom szabályos.....
és szerintem ezzel elég sok cég él amikor pl postán küldik ki a számlákat és elkallódik, késve érkezik stb
1 db lánc vásárlása esetére vonatkozott a 15 % -os kedvezmény, nem szerettem volna nagyobb értékben és más terméket vásárolni mint amit már vettem....
« Válasz #29 Dátum: július 06, 2010, 11:49:12 » |
Sajnos számláról további hiteles másolatok kiállítására nincs jogszabályi lehetőség. A vevőnek az egyetlen eredeti példányt kell megőriznie. Ezzel igazolhatja a vásárlás megtörténtét, körülményeit, és a vásárolt terméket. A további másolatok visszaélésre adhatnának lehetőséget akkor is, ha a rajta levő adatok teljes mértékben megegyeznének az eredeti számlán lévőkkel. (Pl. lehetőség nyílna a számla többszörös elszámolására.) Javaslom, hogy élj a felajánlott kedvezménnyel, és máskor legyél körültekintőbb, gondosabb. Az, hogy vannak akik nem tartják be a jogszabályi előírásokat, nem ok arra, hogy más is úgy tegyen.
« Utoljára szerkesztve: július 06, 2010, 11:53:40 írta hgzoli »