Fogyasztóvédelmi Fórum
2013. 05. 22. 19:22:30 Sze // *
Üdvözlünk, Vendég. Kérlek jelentkezz be vagy regisztrálj.

Jelentkezz be a felhasználóneveddel, jelszavaddal és add meg a munkamenet hosszát
Hírek: A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság a NAIH Weltimmo S.R.O. által megtámadott határozatát hatályon kívül helyezte. A bíróság nem foglalt állást abban a vonatkozásban, hogy a vizsgált adatkezelés jogszerű lenne, csupán eljárási hiba miatt helyezte hatályon kívül a határozatot.Az ítélet szóbeli hirdetése során az indokolásban nem szerepelt azon megállapítás, miszerint: „A bíróság indoklásában – többek között – leszögezte, hogy cégünk jogosan tárolja azoknak az adatait, aki nem rendezték cégünk felé fennálló hirdetési díjakat, így tehát az Ön adatait is.
A Hatóság folytatja eljárását az ingatlandepo.com és az ingatlanbazar.com üzemeltetőjével szemben. A Hatóság egyrészt a korábbi panaszok körülményeit kívánja ismét, részletesen feltárni (ezt szolgálja ez a levél is), másrészt pedig folyamatosan fogadja és kivizsgálja az új panaszokat.” BŐVEBBEN
------------------------------------------
Együttműködö partnerünk: a Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kara RÉSZLETEK ITT

-------------------------------------------
A panaszfal.hu a Facebookon! Lájkold!

Főoldal   Súgó Keresés Naptár Bejelentkezés Regisztráció  
Oldalak: 1 [2]   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: WEBÁRUHÁZ ÁR  (Megtekintve 3440 alkalommal)
rozsaf

Nem elérhető Nem elérhető

« Válasz #15 Dátum: 2011. 03. 16. 15:35:53 Sze »

Tiszteletem Mindenkinek!

A következő kérdéssel fordulok a fórumozókhoz. Adott egy webáruház, melynek egyik éjszaka hihetetlen alacsony árai voltak. A hihetetlen alacsony árakat úgy értem, hogy 7,5 millió Ft értéket 300 ezer Ft-ért meglehetett rendelni. A rendelést leadtam, az automata visszaigazolás megérkezett (az irányadó jogszabály nem rendelkezik arról, hogy automatikusan vissza kellene jeleznie, nyugodtan egy emberi erőforrást beiktathatott volna ellenőrzésképpen), továbbá a rendelés végén a felület kiírta, hogy 'Az Ön rendelése sikeresen feldolgozva. A termékek kiszállítása 2-5 munkanapon belül megtörténik és megérkezik a címzetthez.'. A cég jogi nyilatkozatában le van írva, hogy minden e-mail kommunikáció és ami a weboldalon általuk megjelenítésre kerül, azt hivatalos kommunikációnak a mindkét fél (szolgáltató, fogyasztó) elfogadja (ergó vállalta, hogy a termékeket egy időablakon belül kiszállítja). A termék árai nem csak a saját webshopjában voltak hihetetlen alacsonyak, hanem a www.argep.hu oldalon is, ahol természetesen az árai miatt a kérdéses termékek tekintetében első helyen szerepelt a többi céggel szemben.

2 nap múlva érkezett egy mail, hogy a rendelésem leadott időszakában műszaki hibájuk volt, amit még vizsgálnak, hogy miért lehetett, így a rendelésemet nem áll módjukban teljesíteni. Mivel gyakorlott webfejlesztő vagyok így tudom, hogy egy árfrissítést nem megfelelően hajtottak végre...

A kérdésem a következő: a hatályos jogszabályoknak megfelelően a cég kötelezhető-e a termékek leszállítására a webshopban az aktuálisan megrendelt árakon vagy a műszaki hibára hivatkozva azt nem kötelező neki teljesítenie? Mellesleg megjegyzem, hogy a műszaki hibával kapcsolatban semmilyen hivatalos közlemény nem jelent meg az oldalon... és fel sem ajánlották, hogy valami dokumentumot ezzel kapcsolatban bemutatnak, így nekem ez úgy jön le, hogy messziről jött ember azt mond amit akar. Ha egy webáruház így üzemeltethető, akkor műszaki hibára hivatkozva (amit saját maga okozott, mert nem volt kellően körültekintő, illetve a szükséges műszaki fejlesztéseket nem hajtotta végre annak érdekében, hogy ez elkerülhető legyen) mindig az ilyen esetek alól, vagy ha valamit elszúr akkor kibújhat.
Tehát a kérdés: ez tekinthető-e egy létrejött szerződésnek, és kötelezhető-e a cég valamilyen formában a termékek megrendelt árán történő leszállítására.

Az észrevételek és hozzászólásokat előre is köszönöm.

Legmélyebb tisztelettel:
rozsaf
Naplózva
asdf
TF2 Tagok
Aktív Fórumozó
Elérhető Elérhető

« Válasz #16 Dátum: 2011. 03. 16. 16:50:23 Sze »

Mar a sokadik masik karan gazdagodni probalo vagy. Felesleges izmozni, nem fogsz tizedaron termeket kapni, se birosaggal, se anelkul.
Naplózva
hellboy
Global Moderator
Aktív Fórumozó

A fórum ördöge

« Válasz #17 Dátum: 2011. 03. 16. 17:26:57 Sze »

asdf leírta, de kimondom kerekperec, háhta egyértelműbb: nem. valamint ha gyakorlott webfejlesztő vagy, igazán megtalálhattad az azonos névvel rendelkező, azonos tartalmú topicot...
Naplózva

"Hiszek benne, hogy az emberek alapvetően jóindulatúak, de azt is tudom, milyen könnyű befolyásolni őket az előítéletek, a gondolkodás módszeres torzítása, az ésszerűsítési kényszer, a "mi jobban tudjuk" -féle elméletek által."         -         "Mindenki tudja, hogy mit kell tenni. Kivéve engem."
Csaba_20
Tudatos Fogyasztó
Aktív Fórumozó
**

« Válasz #18 Dátum: 2011. 03. 16. 18:37:39 Sze »

Ha nem írták, hogy az automatikus visszaigazoló mail nem minősül az ajánlattételed elfogadásának, akkor a szerződés létrejött. Ellenben, ahogy az előttem szólók is írták, nem fogod tudni megvenni a piaci értékénél lényegesen olcsóbban a terméket(tizedannyiért). Valószínűleg a bíróság sem adna helyt egy ilyen irányú keresetednek. Mert ez joggal való visszaélésnek minősülne, hiszen te magad is tisztában kellett legyél - ahogy írtad, tisztában is voltál - azzal, hogy ez jelentősen eltér a termék tényleges értékétől. Ellenben ha nem lenne ekkora az árkülönbség, akkor már lenne esélyed rá, hogy bíróság kötelezze a másik felet a teljesítésre. Tegyük fel, fél kiló kenyeret kínáltak volna 100 Ft-ért, ami amúgy 115 Ft lenne, akkor más lenne a leányzó fekvése. Az eset miatt azonban lehet bejelentést tenni a GVH-nál, hogy vizsgálják ki, nem-e szándékos megtévesztés áll a háttérben. Vagyis nem-e tisztességtelen piaci magatartásról van szó, amit megpróbálnak egy állítólagos rendszerhibára ráfogni.
Naplózva
szabokrisztiaan

« Válasz #19 Dátum: 2012. 12. 19. 21:46:59 Sze »

Üdv Mindenkinek!

Tanácsot szeretnék kérni... Tegnap rábukkantam egy számítástechnikai cikkekkel foglalkozó webshopra, ahol egy 105.000 forintos piaci árú videokártyát 72.500 forintért árultak. Láttam, hogy áruhitel is lehetséges, több helyen is fel van tüntetve, amikor viszont felhívtam őket, közölték, h már ez nem él. Később, mikor kitaláltam hogy kerítek elő az alkalmi vételre pénzt, megrendeltem a terméket, és fel is hívtam őket érdeklődve, hogy rendben van e ez így. Körülbelül egy perc múlva törölték a rendelésemet és az oldalról is a terméket. Ezután 15 perc múlva kaptam egy levelet, hogy "Egy hiba miatt az Összes  Sapphire HD7970 rossz áron került ki ma áruházunkban, ezért ezeket a rendeléseket nem tudjuk teljesíteni. Megértését köszönöm." A gond csak az, hogy nem is ma került ki az ár, hanem már napok óta úgy lehetett, de tegnap óta biztos.

A kérdésem az lenne, hogy van e valami jogszabály, ami kötelezi a webshopokat arra, hogy a hibásan feltűntetett áron megrendelt terméket kötelességük azon az áron odaadni a vévőnek? Előre is köszönöm a segítséget!
Naplózva
rage77
Global Moderator
Aktív Fórumozó

Fórum beleugató

« Válasz #20 Dátum: 2012. 12. 19. 21:51:10 Sze »

Olvasd el az előtted lévő hozzászólást! Gyakorlatilag nincs. Egyrészt itt nem arról van szó, hogy egy nemlétező akcióval becsalogattak egy boltba, ahol ha már úgyis ott vagy, venni fogsz valamit, másrészt pedig tudtad, hogy ez a terméknek nem a reális ára, így egy hibát próbálsz meg rosszhiszeműen kihasználni. Próbálkozhatsz bíróságra menni, de nem valószínű, hogy megítélné neked a bíróság.
Naplózva

szabokrisztiaan

« Válasz #21 Dátum: 2012. 12. 19. 21:59:28 Sze »

Igen, most olvasom... Kísértetiesen hasonló eset. Nekem eszem ágában sincs őket becsalogatással gyanusítani, gondolom csak egyszerű hibáról volt szó, csak valahol azt hallottam, hogy a kereskedelemben, a feltűntetett áron/még ha az rossz is/ kell eladni a terméket. Azt gondolom, hogy ez nem egy irreálisan alacsony ár, nem 10%-a, de még csak nem is 50. Pont egy hónapja történt egy élelmiszerboltban, hogy egy akciós termék árát kint hagyták, a pénztárnál meg pislogtam, hogy miért annyi amennyi, és maguktól mondták, hogy akkor annyiért vihetem, amennyiért kint láttam. Ebből indultam ki. De elfogadom a válaszodat, hiszen azért ide jöttem, és megpróbálom lenyelni a békát. Köszönöm!
Naplózva
hellboy
Global Moderator
Aktív Fórumozó

A fórum ördöge

« Válasz #22 Dátum: 2012. 12. 20. 09:10:32 Cs »

az hogy akciós árat kint hagyják az ahhoz vezet hoyg kettős az árfeltűntetés, s arra van jogszabály, hoyg az alacsonyabban köteles adni a terméket. de itt egy webshopól van szó, ahol kiraktak egy létező terméket virtuálisan, egy árral, amit egyéb okok miatt elszabtak. amúgy meg elég nagy az árkülönbség a normális piaci ár és az általad jelzett között, amit töröltek is, hogy az irreálisan alacsony bizony. ráadásul egyszerűen csak megkellene néznie beszerzési árát a terméknek, s ha ez az ár azalatt van, akkor nemis adhatná el jogilag... persze csinálhatnál próbapert akár, de a bíró is ezt tenné elég nagy valószínűséggel...

egyszerűen nyugodj bele, hoyg ilyen elfordulhat, elő is fog fordulni, s nem lehet jogilag semmi negatív dolgot ráhúzni, mert teljesen életszagú a dolog, függetlenül, hoyg emberi hiábra vezethető vissza. de a lényeg amit rage77 is mondott, hoyg nem átvágásra ment ki a dolog, vagy csalogatásra. Kacsint
Naplózva

"Hiszek benne, hogy az emberek alapvetően jóindulatúak, de azt is tudom, milyen könnyű befolyásolni őket az előítéletek, a gondolkodás módszeres torzítása, az ésszerűsítési kényszer, a "mi jobban tudjuk" -féle elméletek által."         -         "Mindenki tudja, hogy mit kell tenni. Kivéve engem."
Csaba_20
Tudatos Fogyasztó
Aktív Fórumozó
**

« Válasz #23 Dátum: 2012. 12. 20. 21:57:55 Cs »

Azt kellene itt is vizsgálni, hogy létrejött-e, létrejöhetett-e a két fél között a szerződés, vagy sem. Ha létrejött, de a szolgáltató nem teljesít, akkor szerződésszegést követ el. Azonban a kiírt ár megítélésén is múlik egy esetleges per kimenetele. A feltűnően nagy értékkülönbség miatt ugyanis a sérelmet szenvedő fél megtámadhatja a szerződést. A bírói gyakorlatban 40-50%-os eltérés esetén érvényteleníteni is szokták a szerződést. Esetünkben szerintem sem lenne eredményes a pereskedés a fogyasztó számára. Ellenben az NFH-nál megérhet egy bejelentést, hiszen tisztességtelen piaci magatartásnak, vagy kereskedelmi gyakorlatnak minősülhet az eset.
Naplózva
Oldalak: 1 [2]   Fel
  Nyomtatás  

Ugrás: