matekszon
Nem elérhető
|
 |
« Dátum: 2011. 03. 08. 02:43:58 K » |
|
A történetem amit most leírok, hát nem kevés fejfájást okozott már, a cikk amiről szó lesz az egy Laptop, amit Miskolcon a Photo Hall-ban vettem 2009 nyarán. Egy Dell inspiron 1525 Red volt, azért választottam ezt, mert 3 év garanciát kínált, illetve pofás kis gép és akkor épp eleget tudott.
A panasz ott kezdődik, hogy volt ő már 2X szervizben, az első szerviz azonkívül hogy indokolatlanul sokáig tartott nem mondható különösebb problémának. Sajnos a történet a második szervizben következett be. Bevittem az említett üzletbe ahol vettem (Photo Hall Miskolc) és elmondtam a problémákat, már komplett hibalistával mentem, mert tudtam 1 hónapnál több is lesz a szerviz. Gondom volt a tapipaddal, néha megbízhatatlan volt, illetve a billentyűzet 2 gombja az "t" és a "z" gombok nem működtek már (sokat írtam már a gépen), ismét kicsit kilazult a zsanér (ezért volt első alkalommal is szervizben).
Természetesen Rendje módja szerint kitöltöttük a lapokat, ahogyan azt kell. A gép elindult a szervizbe, majd körülbelül 1 hónap után jelezték, hogy megérkezett a gép.
Még aznap bementem érte Miskolcra, és elhoztam a gépet (soha nem is tagadtam, hogy elhoztam), tudni kell hogy a számítógép egy nagy kartondobozban volt a szilikonos tokjában mindez körülbélelve fóliákkal. Az eladó hölgy, akiről kiderült hogy a boltvezető is, amikor bementem boltba a gépért már hozta is ki nekem, elkérte a papíromat amivel átvehettem a gépet, semmit nem kellett aláírni, furcsa is volt. Már adta is a gépet a papír ellenében. Lemásolta nekem ezt a bizonyos papírt, ez ugye a munkalap volt amit az átadáskor töltöttünk ki. A hölgy mondta hogy már átnézték a gépet hogy minden rendben van e én is csak belekukkantottam hogy gép benne, akkumulátor benne, tok megvan. A hölgy adott egy szatyrot és leragasztotta a nyitott doboz tetejét, tehát a dobozban vittem haza (kocsival).
Otthon örömmel bontogattam a dobozt, már több mint 1 hónapja nem volt gépem. Kivettem a laptopot a tokból, majd forgatgattam, csodáltam az új billentyűzetet, az új topcase-t, meg az új fedelet is. Majd minden örömömet elvette, az az óriási nagy lyuk a gép sarkán a csavar mellett, ahonnan hiányzott a műanyag darab, amelyet a csomagban találtam meg! Eltört a gépem alja, mindez a csavarnál így sikeresen megtapogathatom immár a gép alaplapjának a közepét is, lóg a gép bele! (később vettem még észre hogy a cd tálca feletti műanyagsín is hiányzott elvolt törve).
Természetesen azonnal hívtam a boltot, hogy mit csinálják (az el hozataltól <direkt nem átvételt írok most, mert nem írtam alá aláírásommal hogy hibátlanul átvettem, csak papírt adtam át a hölgynek> körülbelül 20 perc telt el a telefonálásig), mondták, hogy kérdezzem meg a szervizt mi a teendő, mert ők nem tudják. Én addig beszéltem a szervizzel, akik felvilágosítottak hogy a bolttal egyezkedjek. Visszahívtam a boltot, hogy mit mondtak a szervizben majd mondták, hogy a főnökük mondta hogy menjek vissza vegyünk fel jegyzőkönyvet.
A jegyzőkönyvben részletesen leírtuk a sérült területet, (a törött műanyag sín később derült ki számomra is így az nem került bele) és javítást kértem. A jegyzőkönyvből kaptam másolatot, és természetesen újra otthagytam a gépet náluk, hogy majd küldik a szervizbe megcsinálni, mérges voltam hiszen eltörték a laptopom gondolom szállítás közben, de legalább megcsinálják. Egy hét múlva érdeklődtem a szervizben, hogy megérkezett e a gép, illetve mit tudnak vele csinálni stb. A válaszuk meglepett, a gép már nincs ott és mondták az utolsó szerviz időpontját, kiderült a gépet a bolt nem küldte sehová.
Felhívtam a boltot, és mondtam hogy beszéltem a szervizzel és nem tudnak semmit a gépemről, hát a gép náluk van, nem küldték sehová merthogy nincs alkatrész. Ezt úgy derítették ki, hogy az ő főnökük levelezett 3 Dell gép javítására szakosodott szervizzel emailben (Véleményem szerint ez a levelezést amit én is olvashattam olyan alapon működött, hogy előzőleg beszélt mindegyikkel, hogy adjon olyan választ hogy nincs nem lehet rendelni, nem tudják megcsinálni, illetve készlethiányos darab), tehát a gép javíthatatlan volt, és ebben az állapotban akarták nekem visszaadni. Természetesen nem hoztam el. Próbáltam a feletteseivel felvenni a kapcsolatot, akik nem voltak elérhetőek, illetve csak egy automatával lehetett beszélni, valamint a levelezésre sem reagáltak.
Írtam egy levelet a fogyasztóvédelemnek, hogy mi is történt velem, illetve mi a gondom. Végül 2 hónap után a gépet elhoztuk a boltból, de fényképpel dokumentálva milyen állapotban, ahol az üzlet is látszódik, tehát nem otthon készül fényképről van szó. Ledokumentáltuk az állapotát a gépnek, illetve a Panaszkönyvbe írtunk a problémával kapcsolatban, ahol a hölgy azonnal válaszolt is rá, majd ideadta a másolatot. A számítógép azóta nálam van, a sérült területet egy ragasztószalag tartja össze gondosan takarva a nyílást, hogy por ne juthasson bele. Mivel a számítógép javíthatatlan, illetve nem gyártják tehát cseredarabot sem lehet adni, én a teljes vételárat szeretném megkapni, hiszen a gép még garanciális nyár közepéig, így amortizációs díjat nem vonhatnak.
A bolt teljességgel, nem hajlandó orvosolni a problémát, ezzel kapcsolatban küldtek nekem egy levelet, ami a mai napig sem érkezett meg a postán (tértivevényesen küldték), ahol is közleménybe adták, hogy sajnálják, de nem érzik magukat hibásnak szerintük én törtem el a gépet, az ő kollégáik tökéletesen képzettek és ne is gondoljam hogy ők hibáztak. Ennek ellenére reménykednek hogy a vásárlójuk maradok.
Szép fricska volt, röviden kijelentették nem érdekli őket. A levelet különben a boltban tudtam elolvasni, mert sajnos ahogy említettem hozzánk ez soha nem érkezett meg.
Majd felfedeztem egy hibát a bolt részéről, ugyebár 2X volt szervizben összesen 3 hónapot a gép, tehát dokumentálni kellett volna, hogy a nem nálam töltött idővel hosszabbodik a garancia, de ezt nem tették meg sem 2009 végén, sem pedig a mostani alkalommal. Így természetesen a fogyasztóvédelmi levelemben ez is szerepelt, jött egy levél is tőlük miszerint milyen papírokat kérnek be, tulajdonképpen ekkor vettük át a gépet, és imádkoztunk hogy nem "javítottak" bele a garijegybe, hát nem tették...
Most ott tart az ügyem, hogy a törött javíthatatlan( vagy érdeklődjek pár hónap múlva az alkatrésszel kapcsolatban) gépem nálam van, a fogyasztóvédelem a mai napon küldte el a hivatalos levelét, amelynek a tartalmát még nem tudom, holnap megfogom tudni a szüleim által, ugyanis én Budapesten élek jelenleg, a költözésem a ügy után volt. Kíváncsi leszek mi lesz a végeredmény, én hajlandó vagyok pereskedni is az igazamért, mert így a gépem nem hordozható, hiszen lóg a bele és egy ragasztószalag tartja össze. Felháborító.
A kérdésem az, hogy most a fogyasztóvédelem dönthet e arról, hogy az én gépemet kötelesek kicserélni, vagy ha ez nem lehetséges akkor az összeget visszaszolgáltatni, vagy csak tájékoztat az üzlet által elkövetett hibára ( a garanciajegy kitöltésének hibájára ami többször fordult elő ugye...) vonatkozó büntetésről?
Illetve mennyi eséllyel indulhatok a bíróságra érvényesíteni az igazam, ha elvittem a laptopot az igaz, de nem írtam alá semmilyen átvételi elismervényt, hogy épségben átvettem? Jogilag ugye át sem vettem, tagadható, de a kérdés az hogy ők azt állítják én törtem el, de papíron nem tudják igazolni hogy én el is vittem, akkor most mi van ?!
Ez az ügy decemberben indult, a gép még novemberben lett leadva a szervizbe, a fogyasztóvédelem a levelet karácsony előtt kapta meg, és ezzel a hivatalos, válasszal is késtek másfél hetet, arra hivatkoztak, hogy a Photo Hall késett a válaszával, vagy dokumentumokkal nem tudom pontosan.
Előre is köszönöm a válaszokat! Valamint elnézést a kicsit zavaros és hosszú "levélért", az indulatok még dolgoznak.
|